TOEFL

 

TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) egy olyan nemzetközileg elismert egynyelvű nyelvvizsga, amit több, mint 130 országban több, mint 8500 intézmény fogad el. Az összes angol nyelvű egyetemi képzésre elfogadják a nyelvtudás igazolásaként a TOEFL iBT nyelvvizsgát.

TOEFL iBT nyelvvizsga a négy alapvető nyelvhasználati készség szintjét méri, és elsősorban arra van kihegyezve, hogy megállapítsa a vizsgázról, hogy mennyire képes egy egyetemi környezetben idegen nyelven funkcionálni. Ezért van az, hogy a vizsga feladatai mind helyzetek, mind témakörök szempontjából igazodnak az egyetemi környezethez, teszteli, hogy a vizsgázó pl. egy szöveget elolvasva megérti-e azt, tud-e arról beszélni, vagy írni, összegezni vagy véleményét kifejteni. A hangsúly a kommunikációs készségen van. A vizsgázónak nem elég, hogy jól tudjon angolul beszélni, a feladat megoldás szempontjait figyelembe véve, elég rövid felkészülési idő alatt kell összeszedetten fogalmaznia, írásban, szóban. Pont, mint a valós egyetemi, főiskolai környezetben.

A legtöbb főiskola, egyetem 60 – 80 pontos sávban várja el az eredményt alapképzésen, amely a magyarországi középfok környéki szint, 83 ponttól számít a magyar rendszerben felsőfokúnak. Vannak azonban olyan felsőoktatási intézmények is, amelyek 100 ponton felüli eredményt várnak el (pl. Harvard Business School nem fogad el 109 pontnál gyengébb vizsgát). Célszerű törekedni a minimum szint meghaladására, mert ha sokszor az azonos kvalitású jelentkezők közül az egyetem lehet, hogy a magasabb Toefl eredményt elért jelöltet választja majd ki, ha máshogy nem tud dönteni.

A TOEFL iBT, azaz a vizsga „internet based” teszt formában történik. Biztonságos módon, interneten keresztül jut el a vizsgaanyag és az eredmény. Ahol TOEFL iBT vizsgára mód van, a hagyományos „paper based” (pbt) tesztre már nincs lehetőség. Itthon vannak egyetemek, amelyek a hagyományos vizsgát is elfogadják, külföldön ez nem jellemző. Abban az esetben, ha mégis, általában az egyetem az első tanév végére a Toefl ibt vizsgát írja elő. Gazdaságosabb és sokkal érdekesebb egyből a Toefl iBT-re készülni és azt letenni.

TOEFL iBT vizsgán mind a négy alapkészséget mérik és 0 – 120 (score) pontot lehet elérni.

Hallás utáni teszt: 0 – 30 pont
Olvasás utáni teszt: 0 – 30 pont
Beszéd teszt: 0 – 30 pont
Írás teszt: 0 – 30 pont
Összesen: 0 – 120 pont

A nyelvvizsga körülbelül négy, négy és fél órás. Jegyzetet lehet készíteni a vizsga során, de a vizsga végén azokat begyűjtik és megsemmisítik. Nagy könnyebbséget jelent, hogy a  szövegértési és a beszédkészség feladatok (Listening, Speaking) mikrofonos fülhallgatóval zajlik. Az esszéket számítógépen kell megírni, tehát sokkal egyértelműbben lehet javítani és könnyebben átszerkeszteni a fogalmazásokat.

A vizsgát a Fulbright Hungary központban lehet letenni, ennek a feltételeiről bővebben itt lehet olvasni: http://www.fulbright.hu/computer-based-test-center/,

A nyelvvizsga után kb. 2 héttel, a vizsgázók online megkapják vizsgájuk eredményét és teljesítményük kiértékelését.

A tanfolyam elkezdéséhez legalább középfokú nyelvtudás kell.  A tanfolyam célja, hogy a résztvevők megismerjék és begyakorolják a vizsga típusfeladatait, tisztában legyenek a követelményekkel és az így szerezett magabiztos tudással megszerezzék a célpontszámot.